Banys de bosc: una font de benestar basada en estudis científics

Els banys de bosc: una font de benestar basada en estudis científics

estudis banys de bosc
El temps que passem avui dia “hiper-connectats” amb la tecnologia, enganxats a una pantalla o centrant la nostra mirada en un camp de visió molt reduït com ell d’un mòbil, representen hàbits que accentuen a cada moment la desconnexió que en la societat moderna mantenim amb l’ambient exterior i l’entorn natural.
Richard Louv, autor d’estudis i llibres molt interessants sobre la funció de la natura en adults i sobretot en nens, ha investigat a fons aquesta tendència del món modern, fins a crear la coneguda expressió de trastorn per Dèficit de Natura: “la immersió tecnològica diària, al llarg de tota la vida, pot acabar amb la nostra capacitat per a parar esment, per a pensar amb claredat i ser productius i creatius”. Louv reivindica una recuperació del temps que els nens i adults passen en la natura, com a única manera de millorar el nostre nivell d’atenció, creativitat i benestar, i d’altra banda de desenvolupar millors conductes de conservació del medi ambient.“
Fa un temps vaig llegir que, per cada hora passada davant d’una pantalla, seria necessària una hora de passeig en la natura. Aquesta afirmació, aparentment bàsica i fins i tot descomptada per a alguns, es basa en altres observacions i estudis realitzats al llarg dels anys.
Concretament existeix un estudi anomenat Teoria de restauració de l’atenció (ART), desenvolupat per Rachel i Stephen Kaplan. Aquesta teoria suposa que els entorns naturals posseeixen la capacitat per a restablir aquells recursos psicològics que es deteriorin per la incompatibilitat de les activitats de la vida quotidiana, sobretot en referència a la capacitat de dirigir la nostra atenció.
Els Kaplan han descobert que una atenció molt prolongada i esforçada centrada en qualsevol cosa, pot provocar fatiga mental, frustració i incapacitat per a concentrar-se, i que un remei es troba en la simple exposició a la natura. Creuen que això es deu al fet que els nostres ancestres van evolucionar en contacte continu amb els entorns naturals. Gràcies a això, en aquests entorns nosaltres ens sentim més còmodes, més relaxats, com si estiguéssim a casa. Aquest estat de benestar ens fa estar menys distrets.
L’atenció pot “restaurar-se canviant a un tipus diferent de tasca que utilitzi diferents parts del cervell, per exemple, fent una pausa d’atenció a la respiració per a passar de la lectura d’uns correus electrònics a la preparació d’una reunió. De la mateixa manera, exposant-se a entorns naturals i àrees silvestres es poden aconseguir beneficis psicològics, incloent la restauració de l’atenció. La recerca dels Kaplan ha descobert que els treballadors d’una oficina amb una visió de la natura eren més felices i saludables en el treball. S’ha demostrat que fins i tot l’exposició a entorns naturals de tipus més bàsic (un parc urbà), millora l’estat d’ànim de les persones, i la seva capacitat per a concentrar-se mentalment.
I curiosament va ser un estudi similar de Roger Ulrich en àmbit clínic, que va despertar en l’immunòleg Qing Li, autor del llibre El poder del bosc, el seu interès en els estudis dels beneficis d’un bany de bosc. Aquest estudi va demostrar que la simple vista a través d’una finestra pot influir en la recuperació de la cirurgia de pacients hospitalitzats.

Si dediquéssim de manera constant un temps al contacte amb la natura,
d'una manera proporcional al mateix temps que passem fora d'ella,
el nostre organisme es veuria molt beneficiat en múltiples aspectes

Seria llavors suficient una exposició a un entorn natural per a recuperar-nos del cansament mental, reduir el nostre estat d’estrès i ansietat, baixar les revolucions del nostre cervell i millorar el nostre estat d’ànim? Tot apunta al fet que, si dediquéssim de manera constant un temps al contacte amb la natura, i de manera almenys proporcional al mateix temps que passem fora d’ella, el nostre organisme es veuria molt beneficiat en múltiples aspectes, tant en àmbit físic com mental.
Les recerques indiquen que experiències en espais naturals com els banys de bosc poden atenuar els símptomes del trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat, reduir l’estrès i l’ansietat, ajudar a prevenir problemes com l’obesitat i la miopia i faciliten una altra sèrie de beneficis per a la salut física i psicològica.
Hem parlat anteriorment i en altres publicacions de quins són aquests beneficis. El que sí que és interessant és observar com cadascun d’ells, per molt intuïtius que siguin, també s’han vist recolzats per diferents i independents estudis i recerques:
 
Millora d’estat d’ànim i autoestima: no és necessari prendre fàrmacs ni passar per una consulta per a millorar la sensació de benestar personal, segons un estudi de la Societat Química Americana, publicat en la revista Environmental Science & Technology en 2008. Els investigadors van constatar que basta realitzar 5 minuts d’alguna activitat física en qualsevol lloc que tingui un entorn natural, per a millorar l’ànim i l’autoestima en un 50% i 41%, respectivament (independent del sexe i de l’estat de salut mental). Els canvis de salut més grans es van observar en els joves i persones amb problemes de salut mental, encara que els beneficis van ser generals. Tots els entorns naturals, inclosos els parcs urbans, van reportar aquests beneficis. Efectes més accentuats es van detectar en experiències d’exposició a la natura més llargues i repetides cada dia.

Millora de la concentració: Un breu passeig per un entorn natural constitueix un entrenament per a la nostra atenció. Els estudis dels Kaplan realitzats per la Universitat de Michigan, van demostrar per primera vegada que l’exposició a escenaris naturals tenia un sever efecte restaurador en la capacitat del cervell de concentrar-se. Es va demanar a 38 estudiants voluntaris que fessin tasques que requerien un alt nivell de concentració, però abans van dividir al grup en dos i li van demanar a un que es fessin una passejada per la ciutat i a l’altre per una arbreda. Com a resultat el segon grup va puntuar més alt que el primer en totes les proves realitzades.

Reducció de la irritabilitat: William Sullivan i Frances Kuo de la Universitat d’Illinois, van analitzar la relació entre l’absència d’un entorn natural i la irritabilitat i agressivitat. Per a això van estudiar grups de persones que vivien en edificis amb vista a zones verdes, i altres que habitaven llocs on només es veia formigó. Els resultats van demostrar nivells significativament més baixos d’agressivitat i violència entre els residents en llocs pròxims a la natura. Això també es va repetir en una altra recerca, però amb 169 nenes que vivien en un mateix barri, però només podien veure la plaça des de les finestres o patis de les seves cases. Les que tenien vistes “verdes” no sols tenien un major rendiment en tasques relacionades amb la disciplina que les altres nenes, sinó que també millors proves de concentració, d’inhibició de la impulsivitat i de capacitat de retardar la gratificació. Aquest estat s’associa a una relaxació general de l’organisme, tenint al mateix temps efectes positius sobre l’insomni, la durada i la qualitat del somni.

Millora del sistema immunitari: l’immunòleg Qing Li, de l’Escola de Medicina de Tokio, ha demostrat que una exposició diària a l’efecte d’un bosc augmenta significativament la concentració en la sang de cèl·lules NK (natural killers), un tipus de glòbul blanc que ajuda a la lluita contra les infeccions i contra el càncer.
 
Reducció d’estrès i ansietat: diferents estudis (el Japó, els EUA, Taiwan, …) sobre els diversos efectes fisiològics dels banys de bosc han revelat que els entorns forestals, amb respecte als entorns urbans, promouen concentracions més baixes de cortisol, una menor freqüència del pols, una menor pressió arterial, una major activitat del nervi parasimpàtic (el sistema associat a un estat de repòs i recuperació) i una menor activitat del nervi simpàtic (el sistema associat a la defensa, a l’enfrontament o fugida).

Els éssers humans estem irremeiablement vinculats a la natura i aquest contacte és essencial per a un desenvolupament psicològic i físic en plenitud

És un aspecte molt interessant veure com aquells beneficis d’un passeig per la natura que a vegades entenem com purament subjectius (“em sento millor”, “m’ajuda a tenir el cap més buidat”, “faré això amb més freqüència”,…), responen en realitat a respostes molt concretes de l’organisme a estímuls que l’ésser humà ha viscut de manera intensa durant el 99% del temps de la seva evolució.
Un biòleg d’Harvard, Edward O. Wilson, va parlar en aquest sentit del terme Biofilia, recalcant el fet que els éssers humans estem irremeiablement vinculats a la natura i que aquest contacte és essencial per a un desenvolupament psicològic i físic en plenitud.
El nostre organisme ja està predisposat a rebre els beneficis del contacte amb el medi natural. L’estat actual d’elevada desconnexió amb l’entorn natural que el nostre cos percep i sofreix, estén els seus efectes negatius a la nostra ment, donant origen a diferents formes de malestar i fins i tot patologies que en la natura poden trobar la seva solució.

Els banys de bosc en aquest sentit representen una combinació intensa i beneficiosa d’una sèrie de pràctiques en la natura que, secundant-se en una re-connexió directa i profunda amb el bosc, aporten més calma i ajuden a recuperar benestar.
Per a provar els efectes d’un bany de bosc et recomanem participar en alguna de les nostres activitats programades o sol·licitar el teu bany de bosc a mida.
Per a nens pots informar-te sobre el nostre banys de bosc en família.

Feu un comentari