Respirar per a Sanar

respirar respiración consciente

Encara que d’una manera curta i directa, utilitzant només 3 paraules, a la darrera del títol del nostre article d’aquesta setmana hi ha una veritat molt poderosa. Potser molt més del que et puguis imaginar.

Respirar en si mateix és un procés inconscient, involuntari i automàtic, i el realitzem una mitjana de 21.000 vegades al dia (… poques no ho són). Ja que per cada minut intercanviem amb el medi entre cinc i sis litres d’aire (a través de la inspiració i l’exhalació), el procés representa un total d’entre 7.200 i 8.600 litres al dia.

 Això que a primera vista ja sembla sorprenent, que oxigena tot el nostre cos, que allibera toxines i que, en definitiva, ens permet viure, també es pot utilitzar en el benefici i millora de la salut física, mental i emocional.

És a dir, ben enfocada, observada, regulada i conscient, tens 21.000 oportunitats diàries per utilitzar aquesta eina que difícilment ets conscient del teu avantatge. Quin xollo…

Sí, sí, òbviament, hi ha les hores de son… i si deixes 8 hores de descans ben merescut, on no podràs “observar el procés” (això si no tens insomni), resten unes 14.000 “oportunitats disponibles”. Així que, segurament, alguna pots aprofitar :).

La respiració que fem al llarg del dia està definida per respiracions curtes, localitzada per norma general en la part superior dels pulmons. És a dir, no acostumem a utilitzar tota la capacitat pulmonar disponible per a respirar (i encara que és així, és una llàstima). La respiració completa implica omplir completament els pulmons, incorporant respiració abdominal, costal i clavicular. Els que practiquen ioga o meditació ho saben. De vegades, es simplifica com a “respiració diafragmàtica o abdominal”, posant el focus en la meitat inferior dels pulmons, perquè és el que no acostumem a activar. Pots trobar articles, vídeos i informació molt completa sobre aquest aspecte a internet, així que no em dedicaré a descriure el procés, però n’hi ha prou amb dir que aquesta respiració aporta tot un lot de beneficis per al teu cos que no trobaràs a la teva farmàcia en una sola dosi d’algun medicament (si ho demanes, segur que t’emportaràs un bon kit d’ells a casa, però en realitat no els necessites).

La respiració completa envia un missatge de relaxació i calma al sistema nerviós parasimpàtic (el sistema nerviós autònom, que controla les funcions i els actes involuntaris). Diu “calma, tot està bé”, el que aquest sistema tradueix en una resposta a tot el cos. Redueix la pressió arterial, redueix les pulsacions, millora l’oxigenació cel·lular ajudant al metabolisme del nostre cos a transformar els aliments en energia, millora l’eliminació de toxines, promou el procés digestiu, i un llarg etcètera.

A part dels beneficis fisiològics evidents, la respiració completa redueix l’estrès i l’ansietat, millora el son i aclareix la ment. També és un catalitzador de l’estat emocional. En un moment d’intensitat emocional, o després d’un d’ells, realitzar la respiració plena conscientment i observada, porta al cos al moment present i ajuda a la gestió i integració de les emocions.

És per això que si a més de fer una respiració completa, prestem atenció i observem, estem fent una respiració conscient. Observar la respiració, posar consciència en la circulació de l’aire a través del cos, és una tècnica a l’abast de tothom. Fer-ho en un espai de mínima calma fa que la pràctica sigui més fàcil i profunda. Però, fins i tot en una situació en què hi ha estrès o tensió, on hem d’estar centrats per resoldre qualsevol qüestió, la respiració conscient és una possibilitat i per això és tan útil. El mindfulness és una eina molt eficaç per a la gestió emocional i de l’estrès que serà objecte d’articles que compartirem amb vosaltres en el futur i que a asTara utilitzem de forma regular.

Respirar també és la millor manera de connectar amb el cos, el que anomenem “consciència corporal“. Estar en contacte amb el cos és essencial per entendre què ens està dient, en quin estat està, què necessita (i què no). Totes les disciplines orientals com el ioga, el taitxí o el qi gong, tècniques que ajuden a aconseguir un equilibri cos-ment-emoció, posen l’accent en l’important de prendre consciència del nostre cos i de la nostra energia vital, com a mitjà per cultivar la salut però també per entendre’ns.

Desenvolupar aquestes disciplines, o almenys extreure aprenentatges tan potents com la respiració conscient, és el pas previ al benestar i un pas molt important en el desenvolupament d’un bon estat de salut.

La consciència corporal ens ajuda a posar-nos en contacte amb el nostre cos i a percebre més clarament el seu component energètic. Som energia. El cos és l’energia que percebem a través dels nostres sentits, però rarament entrem en “contacte íntim” amb ell. Aquest camp energètic es pot percebre a través d’un procés de consciencia corporal que comença amb la respiració conscient. Les emocions, els pensaments, també són energia. Això està demostrat científicament, havent-se mesurat els patrons elèctrics generats pel cervell a partir d’una emoció o en un procés deductiu.

I com que som energia, estar en contacte amb ella conscientment ens ajuda a entendre’ns, a connectar amb el nostre interior i a alinear-nos amb el que el nostre cos ens està transmetent. Eckhart Tolle és l’autor de “El poder de l’ara“, entre altres títols. Us animo a llegir part del que escriu que està circulant àmpliament per les xarxes Quan parla de l’energia del cos parla del “camp de l’energia interior” i de com estar en contacte amb ell ens permet connectar profundament amb el nostre estat emocional i físic (aprofundirem en un futur article) i en definitiva amb nosaltres mateixos/es.

En definitiva, respirar és una porta d’entrada per a millorar el benestar integral i la salut en el seu conjunt, perquè no només ens renova fisiològicament i ens ajuda a gestionar l’estrès i les emocions, sinó que també és l’inici d’un procés que ens porta a connectar amb el nostre cos i a conèixer-nos i entendre’ns millor.

A asTara utilitzem la respiració conscient en les nostres activitats i cursos de mindfulness i consciència corporal i ioga, que podràs trobar en www.astara.es.

Tenint en compte els beneficis de conèixer aquesta tècnica i poder practicar-la, a totes les persones que estan subscrites al nostre butlletí i a totes les que ho facin a partir d’ara, hem preparat un petit obsequi en forma de “Guia Pràctica de La Respiració Conscient“. És molt senzilla i simplement consta de 5 passos a seguir per a poder començar a practicar-ho. Si ja ets subscriptor de la nostra Newsletter la rebràs en el nostre proper enviament. En cas contrari subscriu-te i t’enviarem un enllaç per descarregar-lo.

 

Una salutació i que respiris bé!

2 comentaris a “Respirar per a Sanar”

  1. Pingback: Mindfulness: cervell i cor per entrenar un mindfulness - Astara

  2. Pingback: El cos: la via per a la sanació emocional - Astara

Feu un comentari